Yangın bapsı kolu acil durumlarda çıkış kolu olarak kullanılan yangın bapsı aksesuarıdır. ürkü par olarak da bilinen bu kollar normal kapı kolu kabilinden kabil.
Yangın bapsı fiyatları, üretim maliyetleri, pazar talebi ve yarış gibi faktörlere rabıtalı olarak değişir. Fakat, uzmanlar, birinci sınıf bir yangın kapısının elan güçlü bir fiyatla satın allıkınmasının uzun vadede daha hesaplı olabileceği dair hemfikirler.
Yangına dayanıklı malzemelerden yapılmalıdır. Ekseri metal yahut ahşap malzemeler kullanılır. Bapnın lafınlığı en azca 4 cm olmalıdır.
Asıl özelliği yangına metanet olan yangın bapları, çok mualla sıcaklıktaki yangınlara müsteniden insanların emniyetli bir şekilde birçokmalarını sağlamlar ve rastgele bir yangın çabucak binadan tam çıkış bâtınin kullanılması gerekir.
Bir yangın merdiveni tasarlanırken binadaki şahıs sayısını aynı anda taşıyabilecek dayanıklılıkta olmalıdır. Bapların adetsı da insanların çokluğuna nazaran olası olduğunca arttırılmalıdır.
Muhataralı sınıftaki ustalıkyerlerinde de insanoğluın bir an önce binadan ayrılmalarını kolaylaştırmak muhtevain çift kanatlı yangın bapsı yeğleme edilebilir.
Yönetmelik, yangın merdivenlerinin minimum boyutları, yüklük taşıma kapasiteleri ve lüzumlu yangına metanet dereceleri dahil sarhoş olmak üzere yangın merdivenlerinin çeşitli taraflarını umumi olarak kapsar. Yangın merdivenlerinin yerleşimini ve erişilebilirliğini belirtir ve binanın bütün katlarından ve alanlarından kolayca erişilebilir olmalarını sağlamlar.
Bu önlemler kapsamında müstelzim noktalarda belli bir müddet ısı ve yalım intikaline direnebilecek Yangın Kapıları kullanılır.
Yangın kapıları, yangına dayanıklı özelliklere malik olarak tasarlanmıştır ve yangın esnasında yangının vesair bölgelere yayılmasını önleyerek, insanoğluın emin bir şekilde binayı bırakma etmelerini sağlamlar.
Kaçış merdivenlerinin doğal zemine derece ulaştırılması esastır. Kaçış merdiveni, bitiş noktasında en azca 1 m2’lik bir sahanlık yapılıp bu noktadan zirya eğimi 50 dereceden daha fazla olamayacak şekilde mafsallı bir merdiven ile tabii zemine indirilir. Kaçış merdiveninin doğal zemine indirilmesi muhtemel değil ise, yerden 3 m mafevkda bitirilebilir.
Yangın merdiven kapısının en kupkuru özelliklerinden bir öbürü de Yangın Merdiveni Kapısı emin bölgeyi izole etmesidir. Yangın esnasında daire merdivenleri zehirli kötüı biriktirecek ve kullanılamaz hale gelecektir. Bu nedenle izole edilecek merdivenler yangın merdiven bapsıyla korunur.
Birbirinden olabildiğinde münezzeh olması müstelzim yangın merdiveni kapıları evetğmurlama sistemi bulunan ve yoksuz özelliğe nazaran değkârkenlik gösterecektir.
Yangın Kapısı Kolu aşağı tamam itilerek kapının kolaylıkla açılmasını sağlayan ürkü Ekip bünyesında kullanılır. Korku anında ihtiyaç mahsus bu aparat bayağı fonksiyonel ve kabahatsiz olmalıdır.
Yangın kapıları hassaten yangın esnasında mutlaka kapalı tutulmalıdır. Bu noktada, yaklaşan veya yaylı menteşe ile zaruri kapatma mekanizması oluşturulur. Yangın kapısında olması gereken bir öbür öge ise emniyet adına ihtiyaç duyulan şieğlenceli contalardır.